Kleur & Licht

Geplaatst op 27/02/2014 in Industrieel & City door

Het combineren van de juiste keur met het goede licht kan magische resultaten geven. Maar het vinden van die perfecte combinatie kan lastig zijn. Waar moet je nou op letten als je deze ‘relatie’ wil begrijpen?

Geografie

Het eerste wat we doen als we een huis binnenkomen is naar de ramen kijken. Het is belangrijk om te weten of je ramen op het zuiden staan of op het noorden. In een kamer zonder direct zonlicht worden warmere kleuren aanbevolen om de kamer wat op te fleuren. Is er veel direct zonlicht in je huis dan ga je juist voor koelere kleuren om het weer wat in balans te brengen.

licht-kleur-licht

Veel of grote ramen zorgen voor veel (direct) zonlicht. Daarom maak je gebruik van koele kleuren.

Het gebruik van de kamer

Ga bij jezelf na waar de kamer voornamelijk voor wordt gebruikt, en wanneer dat voornamelijk is. Een eetkamer wordt voornamelijk ’s avonds gebruikt, als er weinig daglicht is. Je kies dan voor warme kleuren die mooi passen bij ‘kunstmatig’ licht.

Wat staat er in de kamer

Grote objecten in de kamer met een opvallende kleur kunnen andere kleuren anders doen lijken. Daarom is het handig om een kleurenschema te maken, zodat alle kleuren op elkaar afgestemd zijn en je vooraf weet hoe ze bij elkaar staan. Jouw lampen kunnen kleuren natuurlijk ook veranderen, kies je voor warm licht of voor koel licht? Op de meeste lampen staat een indicatie van die gradatie.

licht-kleur-donker

In een kamer met weinig (direct) zonlicht maak je gebruik van warme kleuren.

Gewoon doen

Je weet pas écht hoe een kleur wordt als je hem op de muur hebt aangebracht. Dat is natuurlijk wel een beetje tricky. Je kunt kleurenkaartjes mee naar huis nemen en deze aan je muur bevestigen (dé muur-tip van onze blogster Marije) maar als je het groter aan wilt pakken kun je ook een poster of een andere groot stuk papier in jouw kleur verven en die aan de muur hangen. Bekijk de kleur goed in elk licht en op zoveel mogelijk momenten van de dag, ’s avonds zijn kleuren heel anders dan ’s ochtends. Hou hem ook naast objecten die in de kamer staan en bedenk of je het een goede combinatie vindt.

Uiteindelijk moet je gewoon de stap nemen om je muur te verven. Het is ook niet zo dat een eenmaal geverfde muur nooit meer een andere kleur kan worden. Maar, zonde van je verf en je tijd is het natuurlijk wel! Wil je een globaal idee krijgen van hoe jouw muur eruit ziet in een andere kleur? Hier staat beschreven hoe je dat kunt doen.

Bron: Elle Decor

Deel dit artikel:

Evelyne Bok

Evelyne Bok (1985) geboren in het Friese Sneek heeft een passie voor ontwerpen en huizen inrichten. Nadat zij haar 4 jarige MBO opleiding Cibap (Ruimtelijke vormgeving; winkelinrichting en standbouw) te Zwolle in 2006 afrond, begint ze in Utrecht aan de Hogeschool voor de Kunsten met de Bachelor Industrieel Product Design. Deze wordt succesvol afgerond in 2010.

Lees hier alle blogs van Evelyne Bok »