Feng Shui: De Basis

Geplaatst op 26/02/2014 in Puur & Origineel door

Feng Shui, de term kennen de meesten wel. Maar wat houdt Feng Shui nou eigenlijk in? Feng Shui is een 3000 jaar oude leer uit China die zorgt voor een goede energie in het interieur en de woonomgeving. Feng Shui heeft drie principes waarmee harmonie gecreëerd wordt in de volledige woning. Dit gebeurt deels door negatieve invloeden om te zetten naar positieve energie, om zo rust en genegenheid te creëren.

Feng Shui is dus meer dan een gewone interieurstijl, het heeft als doel de belangrijke aspecten in het leven zoals liefde, welzijn, welvaart en geluk positief te beïnvloeden. Klinkt een beetje zweverig, hè? Maar zelfs wanneer je niet gelooft in deze Chinese leer kunnen Feng Shui tips je heel wat nuttig advies en inspiratie verschaffen. Je bepaalt natuurlijk zelf in hoeverre je de Feng Shui regelt wilt opvolgen.

De basis van het klassieke Feng Shui

Door de jaren heen zijn verschillende varianten van Feng Shui ontstaan. Het klassieke Feng Shui heeft als doel de energie van de natuurlijke omgeving zo optimaal mogelijk te gebruiken. Andere principes zijn de “Acht plekken” methode en de Flying Stars-methode. Deze blog gaat echter over het klassieke Feng Shui.

Bij elke variant van Feng Shui speelt de Chi (of Qi) een grote rol. Chi is een dynamische energiestroom of levenskracht die door de woning moet lopen. Bij het inrichten is het belangrijk dat Chi zo goed mogelijk door het huis kan stromen. Het begrip Chi wordt ook gebruikt om de kwaliteit van een ruimte te beschrijven aan de hand van negatieve, positieve, giftige en welvarende energie.

Yin en Yang, de twee tegengestelde krachten zijn ook vaste waarden bij Feng Shui. Zoals bekend vullen Yin en Yang elkaar perfect aan, denk bijvoorbeeld aan warm en koud, en licht en donker. Om goede gezondheid en geluk aan te trekken moeten deze tegengestelde krachten in harmonie en evenwicht zijn.

De vijf elementen, water, vuur, aarde, metaal en hout zijn heel belangrijk bij Feng Shui. De elementen moeten vloeiend in elkaar overlopen en samen een constructieve cyclus vormen. Slechte combinaties kunnen zorgen dat de elementen elkaar juist verzwakken. Dan heb je een destructieve cyclus.

 

Feng Shui-elementen

 

Algemene regels van Feng Shui

Er zijn bepaalde manieren om positieve energie, de Chi, door je huis te laten stromen. Deze gelden voor elke ruimte in je huis. Het is immers de bedoeling dat Chi door je hele huis stroomt, en niet alleen door bepaalde ruimtes.

  • Vermijd rommel en gooi onnodige spullen weg. De vrijgekomen ruimte zal plaats maken voor nieuwe energie.
  • Hou deuren en gangen vrij zodat de Chi goed door je huis kan stromen.
  • Ventileer de ruimtes geregeld zodat frisse lucht door het interieur kan circuleren.
  • Zet enkele planten doorheen de woning.

 

Feng Shui per ruimte

De woonkamer

In deze ruimte staat het gezinsleven centraal. Volgens Feng Shui ligt de woonkamer het liefst in het voorste gedeelte van het huis en is kamer vierkant of rechthoekig. Heb je een L-vormige kamer en wil je echt volgens Feng Shui werken, dan kun je je kamer een rechthoekig karakter geven door kasten of roomdividers. De stoelen en banken moeten met de rugleuning naar een raamloze muur staan, en met zich op de deur. Dat zorgt voor een behaaglijk gevoel. Bij voorkeur staan de stoelen en banken naar elkaar gericht in een vierkante of rechthoekige vorm. Let daarbij wel op dat er telkens voldoende circulatie ruimte is zodat de Chi ongehinderd kan doorstromen. Yang kan je versterken door een algemene, heldere verlichting.

 

Feng Shui-woonkamer

 

De slaapkamer

De slaapkamer is misschien wel de kamer die het meest privé is, maar waar je toch heel veel tijd doorbrengt. De slaapkamer is vooral bedoeld om tot rust te komen. Volgens Feng Shui moet net zoals bij de woonkamer het bed zo geplaatst worden dat je zicht hebt op de deur. Bij het plaatsen van spiegels moet je er ook letten dat het bed niet weerkaatst wordt. Kleuren zijn heel belangrijk in een slaapkamer. Grote kale muren kun je bekleden met gordijnen en zachte kleuren zoals wit, roze, lichtgroen en zachte blauwtinten. Probeer elektronische apparaten te bannen uit de slaapkamer, dit kan de stroming van de Chi belemmeren.

 

Feng Shui-slaapkamer

 

De keuken

Wat vooral belangrijk is bij een Feng Shui keuken, is een prettig gevoel creëren tijdens het koken. Let er op dat dat wat in het zicht staat, ook echt nodig is. Creëer dus opbergruimte voor onnodige spullen. Het als bij de andere ruimten is het belangrijk om zicht te hebben op de rest van de ruimte en de deur, als je in de keuken bezig bent. Een kookeiland is daar heel ideaal voor.

 
Feng Shui-keuken
 

De badkamer

De badkamer is natuurlijk de ruimte waar het element water aanwezig is. In overvloed, misschien wel. Om balans te creëren met de andere elementen is het daarom belangrijk te werken met hout en planten. Een grote spiegel in de badkamer zorgt ook voor positieve energie.

 
Feng Shui-badkamer
 

Bron: Interieurdesigner.be

Deel dit artikel:

Evelyne Bok

Evelyne Bok (1985) geboren in het Friese Sneek heeft een passie voor ontwerpen en huizen inrichten. Nadat zij haar 4 jarige MBO opleiding Cibap (Ruimtelijke vormgeving; winkelinrichting en standbouw) te Zwolle in 2006 afrond, begint ze in Utrecht aan de Hogeschool voor de Kunsten met de Bachelor Industrieel Product Design. Deze wordt succesvol afgerond in 2010.

Lees hier alle blogs van Evelyne Bok »