Oma’s Huishoudtips

Geplaatst op 24/12/2013 in Industrieel & City door

Je interieur verzorgen, helaas hoort schoonmaken daar ook bij. Wil je optimaal van je interieur kunnen genieten dan moet je huis toch wel een beetje schoon zijn. Onze oma’s moesten het nog doen zonder dure Mr. Muscle, WC eend en Ajax. En weet je, dat ging ze eigenlijk heel goed af.

Een veelgebruikt schoonmaakmiddel vroeger was azijn. Azijn werkt tegen kalk en verwijdert zeepresten. Je kunt azijn ook heel goed als wasverzachter gebruiken, je handdoeken worden er lekker zacht van en het ruikt niet, echt niet! Goedkope oplossing toch? Oma heeft nog veel meer van deze huishoudtips. De (dure) schoonmaakmiddelen van tegenwoordig werken natuurlijk heel goed, maar omdat ze zo agressief zijn kunnen ze de materialen op den duur aantasten.

oma-schoonmaken

  • Heb je last van gele vlekken in het bad of in de douche? Smeer er een papje van 100 gram keukenzout en 1 dl azijn op, laat dit even inwerken. Het geel komt er zo af!
  • Azijn werkt ook heel goed bij een vergeeld douchegordijn, dit zijn namelijk ook zeepresten! Was je douchegordijn met een flinke scheut azijn en hij is weer als nieuw.
  • Azijn werkt trouwens ook heel goed als je je koffiezetapparaat of je waterkoker wilt ontkalken. Wel even een paar keer doorspoelen daarna. Wil je je wasmachine ontkalken, draai dan een kookwas met een scheut azijn.
  • Is je fornuis smerig? Poets je fornuis met een zachte doek en wat babyolie op. Vetvlekken zijn dan makkelijker te verwijderen.
  • De pitjes van je gasfornuis krijg je weer schoon door de een tijdje (minimaal een uur) in de cola te leggen.
  • Heb je een tapijt waarop de haren van je huisdier goed te zien zijn? Met een raamwisser trek je alle haren eruit zodat je ze er makkelijk af kunt halen en weg kunt gooien.
  • Kringen op de tafel kun je weghalen met een mengseltje van ‘iets vettigs’ en ‘iets zuurs’, zoals mayonaise of een mengsel van 1 theelepel slaolie en 1 theelepel azijn. Met een doekje inwrijven en even laten intrekken. Je ziet het daarna bijna niet meer.
  • Je (combi)magnetron kan op den duur ontzettend smerig worden en de aangekoekte vlekken zijn moeilijk weg te krijgen. Los wat azijn of citroensap op in eenbakje water en laat dat een tijdje koken in de magnetron, je kunt hem daarna heel makkelijk schoonmaken.

 

Bron: Oma weet raad 

 

Deel dit artikel:

Evelyne Bok

Evelyne Bok (1985) geboren in het Friese Sneek heeft een passie voor ontwerpen en huizen inrichten. Nadat zij haar 4 jarige MBO opleiding Cibap (Ruimtelijke vormgeving; winkelinrichting en standbouw) te Zwolle in 2006 afrond, begint ze in Utrecht aan de Hogeschool voor de Kunsten met de Bachelor Industrieel Product Design. Deze wordt succesvol afgerond in 2010.

Lees hier alle blogs van Evelyne Bok »