Keukeneiland of kookeiland: een eiland in je keuken

Geplaatst op 07/04/2016 in Industrieel & City door

In de keukens van tegenwoordig is een keukeneiland (of een kookeiland) niet meer weg te denken. Natuurlijk hangt het af van de beschikbare ruimte en is ook je persoonlijk smaak van belang, maar een vrijstaand eiland is praktisch en kan de keuken bijvoorbeeld afsluiten van je woonkamer. Je keukeneiland inrichten met een kookplaat en een spoelbak, of gewoon een van beide. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om er zitplaatsen aan te maken. Wij helpen je hier met een aantal tips en aandachtspunten een beetje verder op weg. Uiteraard kun je ook direct het keukenboek vol inspiratie aanvragen.

keukeneiland

Is er voldoende ruimte voor een keukeneiland?

Uiteraard moet je oppassen dat je keuken geen claustrofobische ruimte wordt met een keukeneiland erin. Zorg dus vooraf goed dat je hebt bekeken hoeveel ruimte je écht hebt. Als je een kleinere of onpraktische ruimte hebt kun je ook kiezen voor een halfopen eiland of misschien zelfs beter het kookeiland helemaal achterwege laten. Keukeneiland moet juist een ruimtegevoel en openheid creëren in jouw keuken. Als je wil weten of een keukeneiland past in jouw huis, teken hem dan bijvoorbeeld op de grond af met schilderstape dat geeft alvast een beeld.

Keukeneiland

Kookplaat, spoelbak? Het kan allemaal in je keukeneiland

Het keukeneiland kun je natuurlijk inrichten alleen met bergruimte, maar ook om te koken en af te wassen. Bedenk goed welke functies jij graag wil hebben in je eiland. Als je wil koken houd er dan rekening mee dat je geen achterwand of spatwand hebt en dat bijvoorbeeld een afzuigkap het zicht kan belemmeren (door de afvoerbuis).

Een spoelbak neemt meer ruimte in dan een kookplaat. Vaak ligt een spoelbak er rommelig bij vanwege de afwas die er in of naast slingert. Overweeg om bijvoorbeeld een verhoogde achterzijde in je keukeneiland op te nemen zodat je vanuit de woonkamer niet direct op het volle keukenblad kijkt.

Tot slot is het ook slim om vooraf te bepalen hoeveel stopcontacten je wilt hebben in je keukeneiland voor bijvoorbeeld een frituurpan of koffiezetapparaat.

Keukeneiland

De ergonomie van het keukeneiland

Je loopt heel wat af door je keuken. Denk dus vooraf goed na over de verschillende functies in je keuken. Plaats de oven, kookplaat, koelkast en spoelbak dicht bij elkaar. Dan voorkom je onnodig geloop. Laat hierbij absoluut een expert meekijken of blader eens door het keukenboek.

Een keukeneiland: 3 belangrijke tips

  1. Bekijk eerst of je voldoende ruimte hebt: teken de mogelijke afmeting af met schilderstape;
  2. Bepaal vooraf de functie van het keukeneiland; wil je er aan zitten, op koken of alleen een spoelbak plaatsen?
  3. Denk ook na over de ergonomie van je keuken: zorg dat alle belangrijke functies dichtbij elkaar zijn.

Wil je meer tips van experts? Bestel dan het GRATIS keukenboek voor inspiratie en praktische informatie over het keukeneiland.

Deel dit artikel:

Mia Domo Redactie

Naast onze gastbloggers schrijven wij natuurlijk ook namens de redactie regelmatig blogs. Heb je suggesties of ideeën voor onderwerpen waarover we echt moeten schrijven? Laat het ons dan weten!

Lees hier alle blogs van Mia Domo Redactie »