Kamerplanten Zijn Niet Saai!

Geplaatst op 31/10/2013 in Accessoires door

Ik dacht altijd al dat ik geen groot fan was van kamerplanten. Ik kon geen palmen en ficussen meer zien en vond een kamer die vol staat met kamerplanten burgerlijk en ouderwets. Mijn vriend daarentegen vind een plant in de kamer wel gezellig en zette zich erg in voor onze zielige kamerlinde, die niet wilde groeien en die ik het liefst stiekem weg wilde gooien. Toen ik ook nog hoorde dat planten in huis gezond zijn, heb ik me toch maar bezig gehouden met onze groene vrienden.

kamerplanten1Planten zijn wel heel-erg-1990, of toch niet.

Eerst heb ik bij een doodgewone bouwmarkt bij de plantenafdeling naar een leuke plant gezocht. Helaas kon je daar alleen maar weer de welbekende palmbomen, ficussen en orchideeën krijgen, die je , volgens mij, alleen nog maar nog in de wachtkamers van ziekenhuizen en artsen kunt vinden; vreselijk dus en vooral heel-erg-1990! Vooral met die orchideeën heb ik het helemaal gehad. Je ziet ze inmiddels in elk huishouden staan en je kunt ze bij elke supermarkt (al dan niet in de aanbieding) krijgen. De bloemetjes van de orchidee  zijn wel mooi, maar ze bloeien slechts een of (op z’n hoogst) twee keer per jaar. De rest van de tijd heb je hele lelijke takken op je vensterbank staan, die er niet uitzien. Mijn moeder zet de takken dan in de garage en wacht rustig 3 maanden voordat er weer knopjes aan het veeleisende plantje komen. Daarin heb ik dus helemaal geen zin, als ik er al tijd en plaats voor zou hebben.
Nadat de bouwmarkt dus geen succes voor mijn zoektocht bleek, heb ik toch even op het wereldwijde web gekeken wat ik dan wel mooi vond. Heel onverwacht heb ik een hele berg leuke en stijlvolle plantjes gevonden!

kamerplanten2

Vetplanten en cactussen

Op dit moment houd ik van gedekte kleuren zoals grijs, wit, water-en aardetinten en ruwe materialen, zoals leer, hout, steen en (schapen)vachtjes. Ik vind dat cactussen en verschillende soorten vetplanten daar goed bij passen en dan vind ik het leuk om ze gezellig in groepjes van 3-5 op een klein tafeltje, een oud (geverfd) palet of gewoon op de vensterbank te zetten. Een groot voordeel, naast hun leuke uiterlijk, van deze planten is de verzorging; ze hebben heel weinig water nodig en je kunt dus rustig 2 weken op vakantie gaan zonder een oppas voor je planten te moeten regelen.

 

Kijk voor leuke potten ook eens bij de Kringloopwinkel of op de Rommelmarkt

kamerplanten3

Waar kan je deze leuke planten dan krijgen? Soms vind je ze zelfs in een (betere) bouw- of inrichtingsmarkt, maar vooral kleine, goed gesorteerde bloemenwinkeltjes, vaak in grote steden, hebben een keuze van verschillende soorten kamerplanten. Bij een leuke plant hoort natuurlijk ook een mooie pot. Daarom heb ik voor jullie een aantal potten uitgekozen die ik leuk bij deze plantjes vind passen. Eigenlijk past alles van natuurlijk materiaal zoals terracotta, riet, beton of steen. Natuurlijk kan je ze nieuw kopen, maar ik kijk liever in kringloopwinkels, op rommelmarkten, op eBay en marktplaats of zelfs op oma’s rommelzolder. Vaak zijn dit soort potten op zich niet eens zo mooi (of staan ze gewoon in een vreselijk ouderwetse omgeving en lijken daardoor oud en suf) maar in een strakke inrichting hebben ze juist een stoere uitstraling. Een oude bruine pot van oma die je nooit eerder is opgevallen kan in je witte woonkamer een juist dé blikvanger worden.

 

Door Mieke van Ravenzwaay

Deel dit artikel:

Mia Domo Redactie

Naast onze gastbloggers schrijven wij natuurlijk ook namens de redactie regelmatig blogs. Heb je suggesties of ideeën voor onderwerpen waarover we echt moeten schrijven? Laat het ons dan weten!

Lees hier alle blogs van Mia Domo Redactie »