DIY: Lijst Met 3D Figuurtjes

Geplaatst op 15/01/2014 in Accessoires door


Het is weer tijd voor een zelf maak idee! Heb je ze al gezien, de 3D patroon lijsten? IKEA heeft deze vrolijke ‘Olunda’ fotolijsten. Dat 3D effect van vlinders is super leuk en helemaal van deze tijd! In deze DIY laten we zien hoe je stap voor stap zelf zo’n leuk 3D patroon in lijst kunt maken.

Benodigdheden:

  • Diepe fotolijst  (IKEA of HEMA)
  • Snijmat  & hobbymesje
  • Potlood & gum
  • Achtergrond papier & cardstock papier
  • Liniaal en schaar

 

 

 

 

Stap 1:

Kies een papier met print en papier in een effen kleur. Bijvoorbeeld een papier met print als achtergrond en wit cardstock voor het patroon, maar je kunt het natuurlijk ook andersom doen. Wel raad ik aan om dik papier te gebruiken voor de voorzijde; dun papier zal snel scheuren tijdens het snijden, gummen en vouwen. Cardstock is dik, stevig papier dat te verkrijgen is bij hobbywinkels.

 

Stap 2:

Knip het vel cardstock op maat voor je fotolijst. Bedenk welk patroon je wilt uitsnijden, teken dit patroon op je overgebleven vel cardstock en knip uit. Dit wordt het sjabloon, is dit geval een hartje.

 

Stap 3:

Beslis hoe vaak je het patroon wilt uitsnijden, op basis van de oppervlakte die je hebt. In dit geval een oppervlakte van 14 x 14 cm, wat precies genoeg is voor drie rijen van drie kleine hartjes. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld één groot hart uit te snijden. Wat jij mooi vindt. Trek je sjabloon zo vaak als nodig over.

 

Stap 4:

Snijd het patroon voorzichtig uit, snijdt niet helemaal door! Als lijdraad kun je verticale streepjes trekken waar je stopt. In het midden van je patroon moet ruimte over blijven.

 

Stap 5:

Als je alle vormen hebt uitgesneden gum je de potloodlijnen uit zodat je deze straks niet meer terug ziet na het omvouwen.

 

Stap 6:

Nu is het tijd om te vouwen, doe dit met beleid om te voorkomen dat je het papier in- of afscheurt (bij cardstock zal dit niet snel gebeuren, maar bij dunner papier wel!). Vanaf de achterkant duw je het papier los om het vervolgens zachtjes naar voren te drukken. Het kan zijn dat je papier op sommige stukjes nog niet helemaal is doorgesneden, ga er dan nogmaals overheen met het mesje.

 

Stap 7:

Pak je lijst erbij en leg er eerst je papier met 3D patroon in, daarna het achtergrondpapier en maak de fotolijst weer dicht. Klaar! Je eigen 3D diepte effect fotolijst!

 

Foto’s: Eenig Wonen

Deel dit artikel:

Evelyne Bok

Evelyne Bok (1985) geboren in het Friese Sneek heeft een passie voor ontwerpen en huizen inrichten. Nadat zij haar 4 jarige MBO opleiding Cibap (Ruimtelijke vormgeving; winkelinrichting en standbouw) te Zwolle in 2006 afrond, begint ze in Utrecht aan de Hogeschool voor de Kunsten met de Bachelor Industrieel Product Design. Deze wordt succesvol afgerond in 2010.

Lees hier alle blogs van Evelyne Bok »